Kwetsbare ouderen

Het zorgprogramma Kwetsbare Ouderen is bedoeld voor ouderen die extra zorg of ondersteuning van anderen nodig hebben om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen.

Hoe kan het zorgprogramma mij helpen?

De zorgverleners kijken niet alleen naar uw ziekte maar kijken vooral naar de kwaliteit van leven. Uw wensen staan voorop. Wij ondersteunen u, maar u houdt zoveel mogelijk de regie (u beslist) over uw leven en blijft zo zelfstandig mogelijk functioneren.

Uw zorgbehoefte in kaart brengen

De spil in deze zorg is de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk. Zij/hij komt op verzoek van uzelf, de huisarts, partner, kinderen of mantelzorger(s) bij u langs. Aan de hand van een vragenlijst inventariseert de praktijkondersteuner samen met u welke problemen er spelen op gebieden die voor het zelfstandig functioneren belangrijk zijn. Het gaat bijvoorbeeld om voeding, zelfverzorging, risico op vallen, geheugen, medicijngebruik, mantelzorgers en op wie, in geval van nood, een beroep gedaan kan worden.

De praktijkondersteuner is uw eerste aanspreekpunt, maar ook uw mantelzorgers en andere betrokken zorgverleners kunnen hem of haar benaderen. De praktijkondersteuner bespreekt alles met uw huisarts, dus die is altijd op de hoogte van uw situatie.

Persoonlijk zorgplan

Als er problemen zijn dan stellen we samen met u doelen op. Afhankelijk van de problemen en de doelen schakelen we ook, in overleg met u, andere zorgverleners of de mantelzorgers in. De doelen schrijven we in een persoonlijk zorgplan, zodat alle betrokkenen op de hoogte zijn.

Zorgverleners binnen uw huisartsenpraktijk:

  • Huisarts: eindverantwoordelijke en uw eerste aanspreekpunt.
  • Doktersassistente: uw eerste contactpersoon als u uw huisarts nodig heeft.
  • Praktijkondersteuner: voert een aantal vastgelegde gesprekken en controles uit. Dit gebeurt namens de huisarts en onder diens verantwoordelijkheid. U heeft met deze zorgverlener het meeste contact over uw individuele zorgplan.
  • Specialist Ouderengeneeskunde: adviseert huisarts en andere disciplines over de in te zetten behandeling en eventuele verpleging en verzorging.

Zorgverleners buiten uw huisartsenpraktijk (indien nodig):

  • Apotheek: bewaakt en levert uw medicijnen en geeft uitleg hierover.
  • Fysiotherapeut: houdt zich bezig met veilig bewegen en conditie.
  • Ergotherapeut: adviseert en begeleidt bij aanpassingen zodat u uw dagelijkse activiteiten zelfstandig uit kunt blijven voeren.
  • (Wijk)verpleging en verzorging: ondersteunt bij persoonlijke verzorging en helpt u bij medische handelingen.
  • Diëtist: bepaalt samen met u welk voedingspatroon uw gezondheid het beste ondersteunt.
  • Sociale wijkteams.
  • Gemeente/samenlevingsloket

Vergoeding Zorgprogramma ouderen

De zorg van huisartsen en POH valt binnen de basisverzekering en gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Medicijnen en de voorlichting in de apotheek vallen wel onder het eigen risico.

Wat doet u als u ontevreden bent?

Meld dit zo snel mogelijk aan de betreffende huisarts of POH. Alle overige zorgverleners binnen de zorggroep beschikken over een eigen klachtenprotocol.

Op onze website vindt u de contactgegevens van alle aangesloten zorgverleners; uw huisarts, uw apotheek, de diëtisten, thuiszorgorganisaties en de fysiotherapeuten.

Uitwisseling van medische gegevens

De huisarts is verantwoordelijk voor de inhoud van uw medisch dossier.

Uw gegevens zijn goed beveiligd en worden alleen met uw toestemming gedeeld met betrokken zorgverleners. Zorgverzekeraars, kunnen niet bij uw medische gegevens. U heeft recht op inzage in uw eigen medisch dossier.