Angst- en stemmingsstoornissen

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de organisatie van GGZ zorg. Het hebben van goede regionale werkafspraken tussen professionals is zeer van belang. De juiste zorg op de juiste plek kan veel betekenen voor de kwaliteit van leven van een patiënt.

Diagnose en behandeling

Bij klachten die kunnen wijzen op hartfalen laat de huisarts bloedonderzoek doen en een ecg (hartfilmpje) maken. Als de uitslag van één van die onderzoeken niet goed is, dan voert de cardioloog verder onderzoek uit (onder andere een echo van het hart). De cardioloog geeft medicatie en soms wordt u verwezen voor verdere ingrepen.

Na behandeling door de cardioloog kunt u terugverwezen worden naar de huisarts. Dat gebeurt als uw situatie stabiel is of verdere behandeling door de cardioloog niet nodig of nuttig is.

Huisarts

Bij vermoeden van angst- en/of stemmingsproblematiek zal de huisarts in samenwerking met de POH-GGZ deze problematiek verhelderen om vervolgens de gepaste zorg te bepalen (matched care) en zo nodig een behandelplan op te stellen.

De huisarts verwijst patiënten die zich bij hem of haar melden met klachten die doen denken aan angst- of stemmingsproblematiek door naar de POH-GGZ. Te denken valt aan klachten van somberheid, hyperventilatie, opvallende verslechtering in sociaal of beroepsmatig functioneren, frequent spreekuurbezoek met wisselende klachten zonder somatische oorzaak, verzoek om slaapmiddelen of kalmerende middelen en vermagering bij ouderen.

Praktijkondersteuner (POH-GGZ)

De begeleiding van de POH-GGZ heeft als uitgangspunt het versterken van de coping van de patiënt. Tijdens de gesprekken en bij het meegeven van opdrachten kan de POH-GGZ, afhankelijk van diens kennis van en ervaring met gebruikmaken van verschillende gespreks- en behandeltechnieken De POH-GGZ besteedt tot slot aandacht aan terugvalpreventie.

Apotheker

De apotheker levert u de genees- en hulpmiddelen voor uw behandeling. Ook controleert de apotheker of u de voorgeschreven geneesmiddelen samen met andere geneesmiddelen mag gebruiken. De resultaten van die controle geeft de apotheker door aan u en uw huisartsenpraktijk. De eerste keer dat u medicatie voorgeschreven krijgt, ontvangt u van uw apotheker uitleg en informatie. De apotheker heeft verschillende mogelijkheden om u te ondersteunen bij het juiste en veilige gebruik van uw medicijnen. Vraag hier ook zelf naar.

Diëtist

Indien u kampt met angst- en/of stemmingsproblematiek kunt u een verandering in de eetlust hebben en hierdoor veranderingen in de voedselinname en in het gewicht. Tevens kunnen psychofarmaca invloed hebben op de eetlust, het gewicht en de spijsvertering.

Een diëtist kan u hierbij advies geven en hulp bieden.

Fysiotherapeut

Behandeling bij een fysiotherapeut kan nuttig zijn voor patiënten met een hulpvraag op het gebied van bewegend functioneren, veroorzaakt door de lichamelijke uitingen van angst en/of stemmingsproblematiek. Denk bijvoorbeeld aan spierspanning, snel vermoeid zijn, slaapproblemen, inactiviteit en ademhalingsproblemen. Regelmatig wordt naar een psychosomatische fysiotherapeut verwezen voor bovenstaande klachten, maar ook andere vormen van fysiotherapie kunnen worden ingezet.

Kosten

De kosten van de huisarts, de praktijkondersteuner en de diëtist worden vergoed uit de basisverzekering en vallen niet onder het eigen risico. De overige kosten van behandelingen en medicijnen zijn terug te vinden via uw zorgverzekeraar.

Wijksamenwerkingsverband

De zorgverleners van ons wijksamenwerkingsverband zijn gediplomeerd en geschoold in hartfalen. Wij bieden u begeleiding aan de hand van de nieuwste inzichten.

Multidisciplinair overleg

Regelmatig overleggen de huisarts, praktijkondersteuner, apotheker, diëtist en fysiotherapeut over patiënten met een verhoogd risico op angst- en stemmingsproblematiek. Als één van uw behandelaars daarbij uw situatie specifiek wil bespreken, dan kan hij/zij uw dossier inbrengen. Dat wordt vooraf met u besproken.

Toestemming

Als u instemt met de gezamenlijke behandeling van hartfalen, dan geeft u de zorgverleners in dit samenwerkingsverband de toestemming om uw medische gegevens over de preventie in te zien.

Onze zorgverleners gebruiken die gegevens om de behandelingen goed op elkaar af te stemmen. Wij respecteren het medisch beroepsgeheim. Dat betekent dat we vertrouwelijk met uw gegevens omgaan en die niet zullen delen met derden. Uw huisarts legt uw beslissing over het wel of niet delen van uw gegevens over de preventie van hart- en vaatziekten vast in het behandelplan.